Jaaropleiding

Jaaropleiding Nutritional Psychology

Deze opleiding gaat ONLINE door.


8 maandagen van 9u30-15u30 (start september 2024)

9 sept, 30 sept, 4 nov, 2 dec, 6 jan, 27 jan, 10 maa, 31 maa


Deelnameprijs: €899 (digitale hand-outs inbegrepen) 

Na elke lesdag ontvang je een terugkijklink

Bij betaling voor 1 mei 2024 krijg je 10% vroegboekkorting

Doel en doelgroep


Tijdens deze 8 lesdagen leer je de biochemische basis van (geestelijke) gezondheid kennen. Je leert in het psychotherapeutisch werk oog hebben voor andere factoren die een invloed kunnen hebben op het mentale welbevinden. Je leert hoe voedings- en leefstijlaanpassingen kunnen bijdragen aan de preventie en curatie van psychische problemen. 


Deze jaaropleiding richt zich tot psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, orthopedagogen, diëtisten en coaches die interesse hebben in een holistische kijk op psychische problemen.

Wat kun je verwachten?


Naast het aanreiken van een theoretische achtergrond en wetenschappelijke bevindingen, wordt er ook tijd gemaakt voor casuïstiek en groepsdiscussies. Deelnemers worden ook uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met de adviezen doorheen het jaar om zelf (aan den lijve) te ondervinden wat de effecten zijn.


  • Introductie in de Nutritional Psychology en Orthomoleculaire Psychiatrie

         Het oud paradigma <> het nieuwe paradigma

         Wat kan stoelgang en urine ons vertellen? 

         De werking en synthese van neurotransmitters

         De effectiviteit van antidepressiva

         Koolhydraten als zelfmedicatie

         Het belang van een goede spijsvertering en maagwerking

         Lichttherapie en lichaamsbeweging als antidepressivum

         Het belang van water voor (cognitieve) gezondheid


  • Het serotonine metabolisme

         Leren werken met vragenlijsten als gezondheids-indicatie

         Food-mood connection en false moods

         Depressief, angstig, obsessief, slaapproblemen

         Aminozuurtherapie bij depressie en angst

         Plantaardig <> dierlijk voedingspatroon

         Good mood food - voeding als medicijn

         De zin en onzin van voedingssupplementen


  • Chronische stress

         Leren werken met een voedingsdagboek

         De bloedsuiker-bijnier-as

         Diabetes, insulineresistentie en bijnieruitputting

         De heilzame effecten van bloedsuikerstabilisatie 

         De slopende gevolgen van chronische stress op ons lichaam

         Het dopamine metabolisme

         HPA-as en het cortisolmetabolisme

         Geslachtshormonen, cholesterol, burnout,...

         Het sympatisch zenuwstelsel en adrenaline


  • Het GABA en acetylcholine metabolisme

         HPT-as en het metabolisme van schildklierhormonen

         De geneeskrachtige werking van thee


  • Body-mind connection

         Nervus vagus en de psoas

         Meditatie, yoga, ademhaling en massagetherapie

         De rol van genetica en epigenetica

         Het belang van een gezonde darmflora

         Gut-brain axis, de hersen-darm-as

         Darmbacteriën en depressie

         Antibiotica, probiotica, prebiotica, psychobiotica


  • Neuro-inflammatie en depressie

         Symbiose, dysbiose en leaky gut

         Pro-inflammatoire cytokines

         Parkinson en alzheimer

         Voedselintoleranties en auto-immuunziekten

         Ontlastingsonderzoek en darmtherapie

         Het darmflora dieet

                    

  • Het belang van gezonde vetten

         Cholesterol, cortisol, vit D, geslachtshormonen

         Omega-3 en omega-6

         Verzadigde vetten en transvetten


En nog zoveel meer...